понеділок, 8 квітня 2019 р.



НАВИЧКИ МАЙБУТНЬОГО:
ЩО ПОВИНЕН ЗНАТИ І ВМІТИ КОЖЕН?




З усіх знань найкорисніші ті, які дають нам правильні відомості про нас самих і вчать нас керувати самими собою.
Аппій Клавдій
Світ змінюється, і змінюється все швидше. Знання застарівають, професії зникають і з'являються, нові технології змінюють звичні нам процеси так швидко, що будувати прогнози більше ніж на три роки ризиковано, а більше ніж на п'ять  - безглуздо. І від цього стає ще цікавіше - що ж чекає нас попереду.
За статистикою Оксфордського університету, до 2020 року 35% людей у світі залишаться без роботи, тому що їх професії стануть не потрібні. Одночасно з цим прогнозують нестачу 50 мільйонів  чоловік, які будуть достатньо кваліфіковані для вирішення актуальних завдань. Справа в тому, що в силу розвитку технологій усе більше рутинних процесів можна автоматизувати, вони перестають вимагати виконання дій людиною. Сьогодні вже є робочі прототипи роботів-офіціантів, роботів-продавців, програм-ріелторів і навіть роботів-учителів.
Що залишається людині? Творчість! У світі, де всі зрозумілі процеси можна доручити машинам, будуть затребувані лише ті люди, які вміють знаходити рішення нових завдань, прокладати нові шляхи й працювати спільно, спираючись на емоційні зв'язки, тобто робити ті речі, які поки що не піддаються автоматизації.
За прогнозами експертів, представники покоління Z будуть змінювати область своєї професійної діяльності в середньому сім разів за життя. Швидкість життя вже не співвідноситься з роботою на все життя. Це говорить про те, що для того щоб стати затребуваним професіоналом, недостатньо вивчити набір предметів за фахом і скласти іспит.
Сьогодні навчання стає справою всього життя, а до інформації є миттєвий доступ. Тому на перший план виходить не передача самих знань, а швидше моделей знань - способів отримання нових знань. Наприклад, на питання дитини: «Яка на вулиці температура?» - ми можемо:
·                       просто відповісти скільки градусів;
·                       запропонувати подивитися на термометр і дізнатися відповідь самому;
·                       запропонувати виглянути у вікно, щоб відчути на собі приблизну температуру;
·                       запропонувати подивитися погоду в прогнозі погоди.
Усе це різні способи отримання інформації, ключі до дверей, за якими ховаються необхідні знання. І чим більше ключів ми передамо дитині, тим більше дверей вона зможе для себе відчинити. Якщо говорити простіше, то одна з ключових навичок XXI століття - це вміння ефективно навчатися. Тому розвивати увагу, пам'ять і вміння переключатися між різними типами мислення важливо і дорослим, і дітям. Які ще ключові вміння допоможуть досягти успіху в професії, навіть якщо «правила гри» постійно змінюються?
Роботи та програми поки не навчилися будувати глибокі емоційні відносини та розуміти почуття людей - це завдання людини. Безліч досліджень доводять, що саме якість відносин між людьми найбільше визначає щастя й успіх кожного з нас. Саме тому сьогодні найбільші світові корпорації почали приділяти особливу увагу рівню EQ серед своїх співробітників.
Емоційний інтелект - це вміння розуміти свої і чужі емоції та вміння управляти ними. Цей навик відкриває кожному з нас нові можливості, це особливий дар, який дозволяє направляти силу та енергію наших емоцій на досягнення своїх цілей, на підтримку мотивації та прагнень. Рівень EQ визначить поведінку наших дітей у нових умовах: сховаються вони в мушлі чи приймуть цей світ із його новими можливостями та ресурсами? Від цього залежить, у якій групі виявиться наша дитина завтра - в оточенні тих 35% безробітних або одним із затребуваних і необхідних світу кваліфікованих кадрів.
Креативні процеси погано піддаються автоматизації, тому ті, хто володіє цим, будуть затребувані в професії. Є міф про те, що креативність - це якась вроджена здатність. Людина, якій пощастило народитися креативною, носить нестандартну зачіску, яскравий одяг і кожну хвилину вигукує нову ідею, яка просто не могла прийти в голову комусь ще - настільки вона оригінальна. Це зовсім не обов'язково так.
Креативність - від англійського слова «create», яке перекладається як «створювати». Тобто це , у першу чергу, здатність створювати нове, те, чого не було раніше. Це може бути щось оригінальне і вражаюче, а може бути новий спосіб вирішення звичного завдання. І, що найголовніше, це навички, які можна і необхідно в собі розвивати. Придумано безліч методик і технік, які допомагають у креативному процесі. Серед них - теорія рішення винахідницьких задач, методи латерального мислення і дизайн-мислення, SCAMPER та інші.
У людей, які добре вміють управляти своєю увагою та концентрацією, спостерігається більш висока продуктивність, вони досягають хороших результатів у роботі і досягають великих успіхів. Уявіть, кожні кілька років кількість терабайт інформації зростає, вона збільшується більше ніж у два рази  і зберігається по всьому світі. Сьогодні інформації з'являється більше, ніж можна  вивчити.
Безумовно, ті, хто краще за інших уміють управляти своєю увагою, досягнуть великих успіхів.
Не так давно ми дізнавалися про новини кілька разів на день - з ранкової газети і вечірніх новин. Сьогодні нові медіа та канали отримання інформації з'являються майже кожен день, а з розвитком соціальних мереж і персональних блогів кожен може стати джерелом інформації для мільйонів. Тому стає особливо важливо правильно використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології і вміти інтерпретувати та аналізувати дані.
Зараз усе більше компаній пропонують своїм співробітникам можливість віддаленої роботи. У Японії та США відсоток таких співробітників уже досяг 40% від усіх працюючих. Крім того, розвиваються глобальні проекти. Наприклад, у компанії Google є офіси в 50 країнах. Коли сьогоднішні школярі вийдуть на роботу, у них є всі шанси опинитися в команді  людей різних національностей, які знаходяться в різних країнах.
Для того, щоб ефективно працювати в таких командах, важливо володіти високими навичками самоорганізації та вміти організувати спільну роботу і робоче спілкування в Інтернеті за допомогою сучасних програм і сервісів. І, більш того, уміти знаходити спільну мову з людьми з різним «культурним кодом».
     Цифрові технології давно увійшли в наше життя, здається, уже всім зрозуміло, що якщо людина не вміє з ними поводитися, то за нього навряд чи будуть конкурувати роботодавці. Це не означає, що кожен повинен володіти кількома мовами програмування, але вміння використовувати цифрові технології для ефективного вирішення власних завдань, розуміти можливості й обмеження тих чи інших технологій і вміння описати задачу на мові покрокового алгоритму - це грамотність XXI століття.
У школі основний упор робиться на отриманні інформації з обов'язкового «ядра» необхідних знань, а необхідно навчитися самостійно з нею працювати, тому завдання освіти в тому, щоб дати дітям усе можливе для впевненості й успіху в майбутньому.
Основна мета - навчити дітей учитися, залучити їх до освітнього процесу, викликати в них бажання самостійно отримувати нові знання. Ми пропонуємо відправитися в захоплюючу подорож-дослідження практик, які дійсно знадобляться в майбутньому, і почати застосовувати їх уже сьогодні.

Ми живемо у світі невизначеності, складності, різноманітності. Щоб відповідати викликам свого часу і бути успішним, необхідно вміти поновлювати свої компетенції, а значить - уміти вчитися й переучуватися все життя. Школа як соціальний інститут теж повинна змінюватися, щоб готувати дітей до вирішення завдань, з якими вони будуть стикатися протягом усього свого життя. При цьому важливо не забувати, що вона має справу з дитиною, з найщасливішим періодом життя людини. Ми хочемо, щоб школа стала не місцем, де тільки вчать і тренують для складання іспитів, а місцем, де цікаво і захоплююче, де є право на помилку, де в дитини є право вибору.
«Вік живи — вік учись», — каже народна мудрість. І сьогодні це актуально як ніколи. Є надія, що з кожним роком ви будете здобувати нові знання все цікавішими та приємнішими способами!
Ми живемо у світі, де необхідна велика швидкість переключення уваги. Необхідність бачити ситуації з різних сторін та злагоджена робота всієї команди, тоді це дасть результат.
Що ж відбувалося раніше?
У 18 столітті  були побудовані великі заводи та фабрики, був винайдений перший станок і це принципово змінило світ. Другою промисловою революцією вважають винайдення першого конвеєру - 19 століття. 100 років потребувалося для того щоб це відбулось. Перший конвеєр зробив роботу дуже технологічною. Кожен виконував якесь конкретне завдання, і це дало можливість розділити роботу на частини, а це, у свою чергу, збільшило швидкість і масштабність.
Наступна революція наступила з врахуванням цифрових технологій, а сьогодні ми вже говоримо про кібермеханізми, про біомеханізми, про цифрові діджитал та інше, що ви чули, а можливо, і знаєте. І якщо ще декілька років тому про це роздумували , то зараз із  цим вже вчаться жити  І з кожним роком буде з’являтись усе більше хмарних технологій, віртуальної співпраці, роботи з великою масою даних, і ці технології дозволять зробити принципово важливий скачок в опрацювання даної інформації. До чого ж усе це приведе?
Велика кількість людей залишаться без роботи, це ж зрозуміло, бо якщо раніше на заводах роботу виконували 5000 чоловік, то на даний момент на таких прогресивних заводах , як наприклад  «Toyota»,  роботу виконують 15  чоловік.
Постає питання, що ж робити іншим - 4 985 людям? Так, це велика проблема, так як може з’явитися дуже велика кількість багатих людей і зовсім бідних людей. Буде непросто…
Практично в будь-якій сфері вимоги до умінь і навичок співробітників будуть змінюватися. Підприємствам, які мають намір йти в ногу з четвертою промисловою революцією, доведеться допомогати своїм співробітникам пристосуватися до нових умов. Домогтися успіху зможуть ті, хто на перше місце ставитиме талант. Використовуючи аналіз даних, можливості  технологій, ми будемо знати, як не відставати і бути готовими до викликів майбутнього. Крім того, важливою складовою стане й різноманітність робочої сили, а розмиття географічних кордонів і можливість працювати віддалено  дозволять співпрацювати з талановитими людьми будь-якої країни світу.Дослідження говорять про те, що люди творчі, талановиті, емпатійні, комунікативні, з високим рівнем  емоційного інтелекту можуть сподіватися на більш високі доходи. З’явиться  необхідність у висококваліфікованих кадрах.
Які навички варто розвивати підліткам, щоб стати успішними в майбутньому? Яким має бути працівник, якого ще довгий час, а можливо, і ніколи не зможуть замінити роботи?
Щоб досягти успіху в професіях,  доведеться опанувати нові навички. У 2020 році такі навички, як уміння вести переговори і когнітивна гнучкість, уже не будуть входити в десятку затребуваних, у силу того, що рішення за людину робитимуть машини за допомогою маси даних. Однак у роботів поки немає творчого мислення, здатного генерувати нові ідеї, тому креативність - навичка must have  необхідна практично кожному у 2020 році.
Усе у ваших руках: чи будете ви вчителем, лікарем, програмістом… чи  будете видатним ученим, видатним лікарем чи видатним програмістом?! І це принципово, тому  що є програмісти, які заробляють три тисячі гривень або ж  тридцять тисяч.  Є підприємці, котрі потерпають «to fail», а є - й успішні.
З ким би ви хотіли бути в команді?
Отже, якщо ви навчитеся розвивати свої можливості, відкриєте в собі таланти, опануєте новітні технології, навчитеся розвивати емоційний інтелект, опануєте техніки володіння різними типами  мислення, навичками віртуального співробітництва,  мережевої грамотності, медіа-грамотності – ви неодмінно будете в числі тих спеціалістів, які будуть затребуваними на ринку праці.. Саме таким - будуть пропонуватися вакансії високооплачувані та престижні.
Ми пропонуємо вам навколосвітню подорож  по навичках і компетентностях, якими має володіти успішна людина тепер і в найближчому майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар